вторник, 5 Мар 2024 / 14:07:19
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Невидливата рака на пазарот или државна интервенција

Што би се случило теоретски доколку се остави “невидливата рака на пазарот” да го реши економскиот проблем, наспроти државната интервенција. Доколку државата во целост се повлече од помагање на економијата, погодените сектори и компании ќе имаат кратко време за преструктурирање, менување на бизнисите и пронаоѓање на решение за тековниот проблем (кое што и беше успешно извршено во многу компании во 2020-та година).

Од Сергеј Зафироски
Генерален менаџер на “Инсајдер ИД” и главен уредник на “Le Monde diplomatique – Македонско издание”


Фото: Sagar Dani/ Unspalsh

“Историјата е во најголемиот дел напишана од изучување на изненадувачки и нелогични настани кои не биле предвидени. Сепак, многу често економистите ја користат истата таа историја како неприкосновен водич за иднината.” – Психологија на Парите, Морган Хоусел

Моментално со кризата предизвикана од COVID-19  го гледаме истиот модел. “Учиме да не се повтори”, но и самите знаеме дека ќе се повтори. Пред само 4-5 години кризата од 2007 ја нарекувавме поголема од “Големата депресија” од 1927, сега тековната ја нарекуваме уште поголема од претходната во 2007-та. Бараме паралели во минатото за да дефинираме акции за иднината, а очигледно не можеме ваквите сценарија да ги предвидуваме и кои што со сигурност ќе дојдат и ќе поминат.

Целосна статија: 3.374 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за издание Јануари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW