вторник, 5 Мар 2024 / 14:21:01
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

На ризик од катастрофа

Опседнати со економско закрепнување и отворање работни места, француските политички власти ги фаворизираат индустријалците на сметка на животната средина и јавното здравје. Недоволни контроли, смешни санкции, непримена на постоечките регулаторни одредби, обвинување за населението погодено од загадувањето, опсегот на попустливост е широк, како што е илустрирано од ситуацијата во западна Франција.


Од Бенџамин Фернандез*
*Новинар


Фото: chris-leboutillier/pexels

Брод го преминува устието на Лоара. На негово чело е претседателот на републиката. На 22 септември 2022 година, во близина на брегот на Сен-Назер, Емануел Макрон ја отвори првата фарма на ветер во француското море. Пред камерите, тој се фали со проектот кој „ја отелотворува амбицијата на Франција“ да постигне...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW