Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Слободно-трговска бомба во Азија

Најзначајниот трговски договор на светот

Во време кога релокацијата на производствата, „купувањето локални производи“ и заштитата на пазарите би требало да послужат како основа за еден нов начин на развој, главните азиски земји своите надежи ги полагаат во проширувањето на полето на глобализацијата.

Мартин Булар


Фото: Wikimedia Commons

За неа се вели дека е слаба, поделена, неефикасна, дури и непостоечка. Асоцијација на земјите од Југоисточна Азија (Анасе, или Asean на англиски јазик) е една од оние регионални организации за кои се чини дека се надвор од дипломатскиот радар, иако таа обединува десет земји (Бурма, Брунеи, Камбоџа, Индонезија, Лаос, Малезија, Филипини, Сингапур, Тајланд и Виетнам) и 652 милиони луѓе. Впрочем, нејзиниот 37-ми самит во Ханој, беше отворен на 12-ти ноември без да му се придаде особено внимание. Но, за да три дена подоцна, истиот заврши бомбастично: со потпишување договор за слободна трговија, Регионално сеопфатно економско партнерство (ПЕРГ; на англиски: Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) со Австралија, Кина, Јужна Кореја, Јапонија и Нов Зеланд.

Целосна статија: 2.122 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за издание Јануари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW