Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Како Ковид-19 ги забрзува промените во економијата

Можен е уште еден невозможен свет

Периодот на намалувањето на ограничувањата од пандемијата, а потоа и вториот бран на вирусот, веќе докажаа дека многу се бараше. Надежта за враќање во „нормалниот“ живот бргу ги замени другите, и, за делови од населението кое трајно ќе плати со највисока цена за економскиот колапс, ова „враќање во нормала“ веќе би било многу


Од Лоран Кордоние
Економист, професор на Универзитетот во Лил.


Фото: Macau Photo Agency / Unsplash

Првиот зголемен бран на вирусот и прикривањето на половина од човештвото помеѓу јануари и јуни 2020 година им даде необичен одек на латентните аспирации - претежно расфрлани, ретко решавачки, честопати поразени - на дел од населението со цел да се изгради еден „свет потоа" кој не би ги носел сите непријатности од стариот и кој дури би имал и некои свои доблести. Свет во кој би имало музичари на прозорците, помалку авиони на небото, патки кои тивко одат по обиколницата, кратки тури кои ја намалуваат разликата меѓу градот и селото. Свет во кој професиите расцепкани од капиталистичката поделба на трудот би си честитале едни на други, качени на нивните балкони секоја вечер, за социјалната работа завршена дење - а и навечер - од сите оние чии плати беа покачени на едно ниво.

Целосна статија: 2.188 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Февруари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW