вторник, 5 Мар 2024 / 15:48:06
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Триесет години после исчезнувањето на СССР, народот сè уште го смета домувањето за свое право

Мобилизација против измами во градежната индустрија во Русија

Откако уживаа во речиси бесплатното домување за време на советската ера (иако понекогаш им беа потребни неколку години за да добијат законски неколку метри квадратни), Русите од 1991 година ја открија реалноста на пазарот на недвижнини и, за многумина, неговите стапици

Од Естел Левресе
Новинар


Фото: Mike Kononov / Unsplash

За да можат да ги видат возачите, шаторите беа поставени покрај патот. За оние ноќи кога температурите се спуштаат, луѓето имаа изградено дрвено засолниште покриено со церади и опремено со шпорет. Внатре, мала кујна и неколку лежалки. Во текот на летото на 2020 година - точно осумдесет и осум дена - околу педесет членови на колективот на станбениот комплекс „Миловски парк“, во Уфа, главниот град на Башкортостан, јужно од планините Урал, стражареа во овој импровизиран камп за да го привлечат вниманието на јавните власти за големата градежна измама, од која повеќе од 1.200 луѓе останаа жртви.

Целосна статија: 3.083 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Март 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW