Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Младите во Иран бараат промени

Без оглед на судбината на ова движење, неговите достигнувања веќе изгледаат важни. Иранската младина, а особено младите жени, бараат промени. Можно е полицијата на моралот да биде разбиена, или барем да ја изгуби способноста да нанесува штета. Покривањето со вел можеби повеќе не е задолжително, но не постои гаранција дека ќе се преземат чекори кон поголема политичка отвореност.


Од Митра Кејван*
*Новинар


Фото: sima-ghaffarzadeh/pexels

„Жена, живот, слобода!“, „Нема да дозволиме да се повтори!“, „Смрт за диктаторот!“... Овие слогани што се слушаат на улиците на Техеран и во повеќе од осумдесет градови во земјата ја сумираат решителноста на демонстрантите, кои одлучија да се борат со власта. Сè започна на 13 септември. Агентите на полицијата за...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW