вторник, 5 Мар 2024 / 16:14:21
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Мизерија на медиумската стратегија во политиката

Жолтите елеци или синдикатите, партиите или здруженијата имаат моќ да ги свртат работите, да ги потсетат медиумите на нивните обврски и, доколку е потребно, да ги принудат да ги почитуваат. Тие можат да размислуваат и за условите на своето медиумско презентирање: кои емисии да прифатат, колку време за зборување да имаат без прекинување од водителот, кои теми да се дискутираат, какви слики да одат во позадина, кои други соговорници или сведоци да бидат присутни при снимањето. Така, бескрајната листа на барања упатени од Елисејската палата до каналите кои го пренесуваат претседателскиот збор, ќе го најде својот контра-пандан, без ретерирање од другата страна.


Од Серж Халими и Пјер Римберт


Фото: christiano-sinisterra/pexels

Може ли да се замисли позборлеста демонстрација? Еден млад студентски активист, Луис Бојар, се истакнува со својата дрскост; тој станува редовен соработник на телевизиска програма, Не го допирајте мојот телевизор, малку ценета, но многу гледана. Неговата медиумска ноторност му помогна да биде избран за кандидат на партијата Непокорна Франција (ЛФИ); гласањето...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јануари 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW