Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Метанизацијата ги зголемува апетитите на индустријалците

Војната во Украина повторно ја актуелизира европската, германската и француската, зависност од увозот на гас. Малку пребрзо воведена како еколошко решение за гарантирање на суверенитет во однос на производството, метанизацијата сè уште е далеку од исполнување на своите ветувања. Масовниот развој во согласност со сегашниот модел ќе има негативни последици како за земјоделството, така и за животната средина.

 


Од Клер Лековер*
*Новинар


Фото: andre-moura/pexels

На свиокот на мало дрво, среде ниви, се појавува зелена купола. Погонот за биогас на Жоел и Седрик Лавердет, фармери и одгледувачи на свињи на западот од Лот, работи уште од 2012 година. Шталското ѓубриво од стоката испушта метан, гас со огромен ефект на стаклена градина кога ќе избега во...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW