Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Кинески шах во ООН

Максимално влијание со минимален напор

Додека Американците ја преземаат улогата на полицајци во светот, Кина го плаќа својот данок и ужива во придобивките од постоењето на една институција како Обединетите нации.

Истражување направено од Џејн Хјуз
Новинар.


Фото: YoHa Lee / Unsplash

„Кинеските високи службеници во Обединетите нации може да се избројат на прсти. Сепак, не е дека недостасуваат одговорните позиции.“ Да се навратиме на 2005-та година...

Г. Ванг Jингџанг (Wang Jingzhang), сега веќе пензиониран кинески дипломат и долгогодишен секретар на Комитетот за санкции во Ирак, се жали во печатот на својата земја.  Малата кохорта службеници испратена од страна на Пекинг во Њујорк, во најголем дел, е составена само од преведувачи и уредници. Нелингвистите „еволуираат распрснати во разни технички или општи служби“. Според него, од вкупно осумте дирекции на Секретаријатот на Обединетите нации (ООН),  самиот оддел на Генералното собрание и управување со конференции, одговорно за управување со пребројните состаноци, понекогаш е препуштено на еден кинески функционер, кој може да достигне до рангот на заменик генерален секретар. Кинезите имаат чувство дека се последна дупка на кавалот на ООН.

Целосна статија: 3.349 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за издание Јануари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW