понеделник, 4 Дек 2023 / 23:04:08
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Лошите генијалци на статистиката

Мишел Исон почина во јули 2021 година. Како економист и статистичар, и автор на бројни книги, се трудел да ги покаже ќорсокакот и лажните претензии на доминантните теории и политики, особено во борбата против невработеноста и нееднаквоста. Тој работел на книга за која Одил Чањи и Норбер Олкбла, двајца негови роднини, обезбедиле комплетирање и издавање. Во продолжение ви пренесуваме извадок.


Од Мишел Исон*
*Економист (1949-2021). Автор на делото: Portrait du pauvre en habit de vaurien (Page 2 / Syllepse, 2023), од каде е преземен овој текст.


Фото: lukas/pexels

Основачите на статистичката наука беа сите, повеќе или помалку, анимирани од евгенистичката, дури и расистичката идеологија. Несомнено, овој наод ретко се споменува. Овде не станува збор за аргументирање дека статистичките алатки, кои сè уште вообичаено се користат и денес, се суштински пристрасни, туку за да се покаже како тие служеле...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Мај 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW