Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Семоќен издавач?

Легендата за Едвард Бернајс

Едвард Бернајс е публицистот кој често е опишуван – или поточно обвинуван – како пронаоѓач на нови техники на масовна манипулација, односно се смета за татко на модерната пропаганда и маркетинг

Од Антони Галузо
Предавач по деловна економија на Универзитетот Сент Етјен. Автор на „Фабрика за потрошувачи“. Приказна за трговско општество, издавачка куќа La Découverte „Zones“, Париз, 2020 година.


Фото: Sinitta Leunen / Unsplash

Од неговата смрт, на 103 годишна возраст, во 1995 година, американскиот публицист Едвард Бернајс предизвика подем на еден мит: мит за моќен корпоративен агитатор, способен да направи промени во општеството и да го промени мислењето преку рекламирањето.

Неговата кариера, која започна во Комитетот за јавни информации (КЈИ), комисија формирана во 1917 година од демократскиот претседател Вудро Вилсон, за да го легитимира влегувањето на Соединетите американски држави во војната, продолжува во сектор кој сè уште е необработен: позиција на советник за односи со јавноста, што тој ја практикува во сопствената канцеларија.

Целосна статија: 1.205 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Февруари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW