Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Латинска Америка и Џулијан Асанж

Џулијан Асанж и неговите колеги, сепак, не ги објавија своите публикации со единствена цел да ги посрамотат САД. Откритијата на Викиликс, сепак, го погодија целиот свет. Некои од нив, исто така, предизвикаа одредена непријатност во редовите на латиноамериканската левица.


од Мерием Лариби*
*Новинар


Фото: markus-spiske/pexels

Има една Америка што го прогонува, има друга Америка што го поддржува. Уште во 2010 година, кога Викиликс ја потресе планетата објавувајќи низа доверливи документи, Фидел Кастро верува дека Џулијан Асанж „морално ги клекнал САД на колена.[i] „Тој покажува дека најмоќната империја во целата историја може да биде предизвикана“, напиша...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Февруари 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW