Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Кон преговори за мировен договор

Концептите за „демилитаризирана зона“ и „територија под контрола на Обединетите нации“ не треба да се занемарат во контекст на мировен договор. Ова не би било првпат Обединетите нации (ОН) да помагаат и да управуваат со демилитаризираните зони и териториите под старателство, како дел од нивните мировни напори…..


Од Тапио Канинен и Хеики Патомаки*
*Претседател на Глобалната информативна мрежа за кризи, со седиште во Њујорк и поранешен директор за планирање на политики во Одделот за политички прашања на ОН; Професор по глобална политика и глобална политичка економија на Универзитетот во Хелсинки, Финска.


Фото: andrea-piacquadio/pexels

  Повиците за преговори за мировен договор во Украина неодамна се зголемија, дури и во САД. Американскиот генерал Марк А. Мили, шеф на Заедничкиот генералштаб на вооружените сили на САД, го стори тоа на почетокот на ноември 2022 година.[1] Професорот Чарлс А. Купчан, член на влијателната експертска група за надворешна...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јануари 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW