Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Кога слободата на говорот се поместува на десно

По три децении спектакуларен развој на интернет, либертијанската утопија на интернетот сега ја презеде американската крајна десница. На штета на левицата која со право се обидува да ги заштити најранливите од безобразен говор, но ја остава задачата за регулирање на мрежите на големите капиталистички компании.


Од Себастијан Брока*
*Предавач по информатички и комуникациски науки на Универзитетот на Париз 8. Автор на: L’Utopie du logiciel libre, Le Passager clandestin, Париз, 2018.


Фото: pexels/pixabay

Поплавата од осуди што го придружуваше преземањето на Твитер од страна на милијардерот Елон Маск, укажува на тоа дека влогот во договорот ја надмина судбината на социјалната мрежа фаворизирана од американските капиталистички елити. Еволуцијата на оваа платформа за микроблогирање навистина е показател за иднината на онлајн говорот, а контроверзиите предизвикани...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Мај 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW