вторник, 5 Мар 2024 / 16:03:33
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Кога Париската комуна ги окупира ѕидовите

Како голема референца во работничкото движење, Париската комуна останува многу помалку позната, помалку пренесена или земена во популарната култура отколку што е самата Француска револуција. Можеби тековната здравствена криза ќе ја наруши 150-годишнината од појавата на Комуната. Но, со графитите кои остануваат еден од ретките репертоари на дејствување достапен за луѓето во ситуација на пандемски локдаун, ќе мора да се биде внимателен кон она што го порачуваат ѕидовите

Од Матилд Ларер
Предавач по современа историја на Универзитетот Густав Ајфел. Автор на Бес против мачизмот (Едисионс ду Детур, Париз, 2020)


Фото: Mag Pole / Unsplash

За време на Париската комуна, во 1871 г., како и во претходните револуции, плакатите и графитите служеа како „револуционерни ѕидови“, за да ги информираат и мобилизираат жителите на градот. Сето ова беше исчистено по „крвавата недела“ (21-28 мај), кога се виде дефинитивното уништување на самото востание. Сепак, наскоро, ѕидовите на главниот град повторно зборуваат: анонимни луѓе им оддаваат почит на победените и ги обвинуваат победниците, така нарушувајќи го хорот на осуди од Версај. На теренот на касарните во Пепиниер, „група републикански војници и пријатели на народот“ напиша во 1872 г.: „Армијата на Версај, бранители на деспотизмот и на нашата сиромашна Франција; вие сте убијци на луѓето, крвавата дамка што ја носите на чело никогаш нема да ви успее [sic]“...

Целосна статија: 1.733 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Март 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW