Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Кога Карл XII тргнал да ја нападне Русија

Планот на шведскиот крал, на почетокот на 18. век, бил да ја нападне земјата на царевите и да ја контролира Москва преку Украина. Долго време ова се сметало за стратешка грешка пред воените експерти да се согласат за соодветноста на таков маневар. Сепак, како и со другите напаѓачи по него, ова завршило со пораз.


Од Лионел Ришар*
*Историчар. Почесен професор на Универзитетот во Пикардија, Франција.


Фото: pixabay-260024/pexels

Во 19. век, географот Конрад Малте-Брун, продуктивен и инвентивен, напишал редовна статија во Журналот на Империјата. На 7 јануари 1807 година, тој дал приказ на Водичот за патниците во Европа, кој штотуку бил објавен во Париз, во превод уреден од „библиотекарот и географот“ Ијасинт Ланглоа, кој живеел и работел на...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Март 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW