вторник, 5 Мар 2024 / 15:14:53
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Ковид и науката, изворите на недоверба

Масовната инјекција на јавни пари за борба против Ковид-19 не ја олабави контролата на индустријата врз производството на медицински информации. Често користена за оправдување напади врз слободите, употребата на научниот речник го изгуби значењето, за возврат фаворизирајќи симплистички дискурси. Три години подоцна, останува да се направи една поинформирана проценка на политиките за јавното здравство.


Истражување на Аријан Денојел*
*Новинарка, авторка на: Génération Zombie, enquête sur le scandale des antidépresseurs, Fayard, Париз, 2021.


Фото: -nandhu-kumar/pexels

Развиени под итно за борба против пандемијата на ковид-19, вакцините Комирнати (од Фајзер/БиоНТек) и Спajквакс (од Модерна) претставуваат „голем терапевтски напредок“, со „силно намалување на ризикот од симптоматски форми, вклучувајќи ги и тешките“, вели единствениот независен медицински журнал на француски јазик во индустријата. Невообичаено, во јануари 2022 година, Прескрир им...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Март 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW