Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Кога балканизацијата ги фаворизира клановите

Клиентелизам и нејасностите на идентитетот на Црна Гора

Директен наследник на Сојузот на комунистите на Југославија, Социјалистичката демократска партија на г. Мило Ѓукановиќ остана на власт за време од триесет години. Сега, ДПС падна на прашањето за идентитетот, затоа што сакаше да изгради автокефална Црногорска православна црква на грбот на Српската црква, за која мнозинството од населението останува приврзано


Од страна на нашите специјални мисионери Филип Дешамп и Ана Оташевиќ


Фото: Wladislaw Peljuchno / Unsplash

За прв пат во својата историја, Црна Гора доживea промена на моќта преку гласачките кутии. Под власта на г. Мило Ѓукановиќ, тимот што заминува е последователно комунистички, националистички, пансрбистички и русофилски; сепаратистички, потоа атлантистички и проевропски... Новото мнозинство не може да ги избегне ниту од логиката на идентитетот ниту од надворешните притисоци кои наметнуваат тесна рамка за очекуваното обновување.

Целосна статија: 3.477 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Февруари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW