Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Кинмен, фрагмент од Тајван пред портите на Кина

„Азиски Крим“ е прекарот даден на Кинмен, кој се наоѓа на неколку милји од кинеското копно, од страна на некои коментатори убедени дека Кина ќе го нападне Тајван, бидејќи Русија отвори оган против Украина. Сам, овој мал крајбрежен архипелаг е од мал интерес, но секогаш заземал посебно место во ‚влечењето на военото јаже‘ помеѓу Пекинг и Тајпеј од 1949 година.


Од Александeр Гандил*
*Д-р сци., соработник во Центарот за меѓународни студии и истражувања (CERI) - Sciences Po.


Фото: doreen-chen/pexels

Во контекст на тензиите предизвикани од посетата на претседателот на Претставничкиот дом на САД, Ненси Пелоси, на Тајпеј на почетокот на август 2022 година, кинеско беспилотно летало беше соборено за прв пат на тајванска територија на 1 септември. Не на самиот остров Тајван, туку од другата страна на теснецот Формоза,...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Март 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW