Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Кецалкоатл, грав и патенти

Во секоја рамнина, секоја долина, на секое плато, две илјади години се раѓале, цутеле, се судирале и изумирале градови-држави на индијански цивилизации. Околу 650 г. за градот-држава Теотихуакан или Монте Албан, центарот на културата на Запотек; околу 900 г. за мрежата на градовите на Маите[i]. Тука има прекинати монументални градилишта или графити исцртани на ѕидовите на палатите на владетелите. Има траги од големи пожари, масовни немири, дури и на ужасен масакр на цело кралско семејство.


Од Ален Амариљо*
*Инженер, наставник и писател. Последно објавено дело: Des plantes et des hommes, éditions du Canoé, Париз, 2023, предговор од Gilles Clément.


Фото: nacho-guillen/pexels

Кој се сеќава? Гравот некогаш бил понуден како подарок на далечните предци на Мексиканците од богот Кецалкоатл, митската змија со пердуви. Доволно за да ја вратат својата егзотика на нашите мали зелени гравчиња, храната на северот, кокосите на Пемпол, бобот на Ванде и белиот боб на градот Тарб. Регионалните и...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Август 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW