вторник, 5 Мар 2024 / 14:37:17
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Каптагон, ново зло на Блискиот Исток

Како синтетичка дрога со еуфорични ефекти, каптагонот сè повеќе се консумира во монархиите во Заливот. Произведен во Либан, но особено во Сирија, оваа психотропна супстанца, сега претставува пазар од речиси 6 милијарди долари или десет пати повеќе ако им веруваме на американските и британските власти.

 

 


Од Клеман Жибон*
*Новинар


Фото: polina-tankilevitch/pexels

Скриени пратки во сандаци со овошје, грнчарија, кутии со чоколади, хумус или локум, па дури и во цревата на живи овци. Секоја година, неколку илјади килограми каптагон, синтетичка психотропна супстанца, се запленети на повеќе гранични премини на Блискиот Исток. Најмалку три милиони апчиња скриени во кутии со јаболка беа запленети...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW