Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Калимеро на еврото

Медиумите често ја гледаат економијата од гледна точка на временските услови : низа појави за кои би било залудно да се утврдат причините. Ова е точно за вредноста на валутите, чија еволуција се карактеризира со периоди на тешки временски услови, проследени со затишје, па дури и со сончеви зраци. Една валута, сепак, се издвојува по континуираната акумулација на облаци над неа : еврото.


Од Рено Ламберт


Фото: pixabay/pexels

Европските монетарни власти понекогаш се потсетуваат на Калимеро, херојот на цртан филмот создаден во 1960-тите. Во текот на епизодите, малото црно пиленце со лушпа од јајце ќе се соочи со свет што тој го сметаше за непријателски. „Навистина е премногу неправедно“, систематски би заклучил, со тивок глас и солза во...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јануари 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW