Le Monde Diplomatique – Македонско издание

„Казни ја Франција, игнорирај ја Германија“

На 1 мај 2003 година, претседателот Џорџ В. Буш – погрешно – објавува дека војниците на неговата земја ја исполниле својата „мисија“ во Ирак. Сепак, барем во еден поглед, победата на САД е реална. Немаше никаква санкција за нивната агресија. И оние кои ја бранеа (вклучувајќи ги и новинарите), продолжуваат да ја поддржуваат војната во меѓународните односи.


Од Серж Халими


Фото: stacey-koenitz-r/pexels

Државите кои се виновни за агресија не се санкционирани на ист начин. Версајскиот договор (28 јуни 1919) бил опишан како диктат наметнат од страна на Жорж Клемансо на поразената земја, тогаш царската Германија. Дваесет и една година подоцна, откако се одмаздил, Берлин инсистирал поразот на Франција на 22 јуни 1940...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Мај 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW