Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Империјализмот на доблеста

Денес, како што се забрзува спојувањето меѓу културните и дипломатските елити, дефиницијата на соодветна идеологија за оправдување на империјалистичката експанзија е во основата на внатрешната конкуренција меѓу интелектуалните класи. Предизвикот за нив е да ги усогласат своите хегемонистички интереси со нивното чувство на морална супериорност – односно да ја покажат својата доблест и свест за тешкотиите што ги трпат маргинализираните популации на државите на кои треба да им се помогне, а во исто време да ги подмачкаат тркалата на американската воена машина.


Од Кристофер Мот
* Соработник-истражувач во Институтот за мир и дипломатија; претходно, истражувач и службеник во американскиот Стејт департмент.


Фото: esranur kalay/pexels

Следење на тероризмот, промовирање на демократијата, заштита на населението... : на САД не им недостасува имагинација за да ги оправдаат своите воени интервенции и своето мешање во странство. Нов аргумент се применува веднаш штом претходниот ќе го изгуби својот кредибилитет. Неколку години Вашингтон се залага за еден регистар без преседан,...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јануари 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW