Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Илузијата на европскиот национализам

Без оглед на настаните, Европската унија се облекува како економска, морална, па дури и духовна сила. Соочена со одредени противници, вклучувајќи ги Кина и Русија, таа го потврдува својот суверенитет и вредностите што мора да ги брани во светот. Поза што лошо ја крие растечка вазализација во однос на САД.


од Фредерик Лебарон*
*Професор по социологија на École Normale Supérieure Paris-Saclay.


Фото: ash-modernafflatus/pexels

Една година откако Русија ја нападна Украина, новиот европски идеолошки пејзаж почнува да се обликува. Агресијата предводена од Кремљ и целосната посветеност на политичките власти и медиумите на Стариот континент за поддршка на украинската влада, објавија заеднички интелектуален фонд, дотогаш скриен зад ригидните формули на еврократските лидери, кои се залагаат...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Март 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW