вторник, 5 Мар 2024 / 15:38:19
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Израел – идентитетскиот удар

Бенјамин Нетанјаху успеа. Повторно на власт од 29 декември (беше шеф на владата од март 2009 до јуни 2021 година), поддржан од мнозинството од 64 пратеници од 120, националисти, ултраортодоксни и месијански Евреи, тој сега може да го реализира својот голем проект: да се воспостави во Израел нов режим заснован на авторитарен, религиозен еврејски национализам, раскинувајќи со визијата за демократија која ја имаа основачите на ционизмот, Теодор Херцл, Владимир Зеев Јаботински и Дејвид Бен-Гурион.


Од Чарлс Ендерлин*
*Новинар.


Фото: haley-black/pexels

Бенјамин Нетанјаху успеа. Повторно на власт од 29 декември (беше шеф на владата од март 2009 до јуни 2021 година), поддржан од мнозинството од 64 пратеници од 120, националисти, ултраортодоксни и месијански Евреи, тој сега може да го реализира својот голем проект: да се воспостави во Израел нов режим заснован...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Февруари 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW