Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Последица на студената војна меѓу нафтените монархии и Иран

Идила помеѓу земјите од Заливот и Израел

Прекинувајќи ја политиката на изолација и бојкот со Израел, која преовладуваше во регионот повеќе од педесет години, Обединетите Арапски Емирати и Бахреин потпишаа договор за взаемно признавање со Тел Авив на 15 септември. Додека Саудиска Арабија се уште се двоуми дали да го направи првиот чекор, другите арапски земји беа охрабрени од Соединетите држави да започнат и тие со нормализација на односите

Од Акрам Белкајд


Фото: Cole Keister / Unsplash

На 23 октомври, по повеќемесечни дискусии и со посредство на САД, Израел и Судан се согласија да воспостават дипломатски односи[ Прочитај « Rapprochement calculé avec Israël », Le Monde diplomatique, мај 2020.]. Овој договор следеше по веќе постигнатите договори меѓу Тел Авив и две монархии во Персискиот Залив, Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) и Бахреин, со потпишување на договорите Абрахам на 15 септември. За само неколку недели, три членки на Лигата на арапските држави, на која се приклучија Египет (1978) и Јордан (1994), го скршија табуто „tatbi’“, односно, нормализицијата на односите со Израел, и го напуштија „mouqata’a “ , односно нивното бојкотирање.

Целосна статија: 1.458 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Февруари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW