Le Monde Diplomatique – Македонско издание

За лебот, но и за розите

Некои застапници на концептот на одрастот, како што е Трој Ветес, признаваат дека, навистина, таквото ригорозно „еко-штедење“ дури и за работничката класа во развиените земји ќе биде неопходно. Други, особено антропологот Џејсон Хикел, се спротивставуваат и велат дека одрастот не е политика на штедење или недостиг, туку една политика на изобилство

од Ли Филипс


Фото: Rob Curran / Unsplash

Делови од заедницата која се занимава со животната средина го прифатија заживувањето на филозофијата на „ограничениот раст“ или малтузијанизмот - идеологија против која левицата се бореше уште од времето на аргументите на Фридрих Енгелс против нејзиниот истоимен основач, Томас Малтус - овој пат под името „одраст“ („degrowth“), т.е. анти-раст, нераст или ограничување на самиот раст.

Целосна статија: 2.529 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Март 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW