Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Масовни кампањи за спречување

Западните влади сакаат да ги обесхрабрат идните мигранти

Мултимедијалните информативни кампањи имаат за цел да ги деморализираат потенцијалните мигранти да го напуштат своето огниште и да тргнат на Запад во потрага по подобар живот. Со оглед на медиумското покривање на трагедиите на нередовната имиграција, се чини веројатно дека потенцијалните мигранти се свесни за ризиците … но, дека сепак мигрираат.

Од Антоан Пекуд и Јулија Ван Десел
Почитуван професор по социјологија на Универзитетот во Сорбона, северен Париз и политички науки во истражувачката група за етнички односи, миграција и еднаквост (Germe) на Слободниот Универзитет во Брисел.


Фото: Alejandro Cartagena / Unsplash

За да се принудат кандидатите за неподвижност при миграција, кои се сметаат за непожелни, владите од деведесеттите години на минатиот век не се задоволуваат со милитаризација на своите граници и зацврстување на законодавството. Покрај репресивните стратегии, се повеќе се додаваат и консензуални методи: мултимедијални информативни кампањи.

Целосен текст: 1.894 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Март 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW