Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Животите и судбината на рускиот јазик во средното образование во Франција

Новиот геополитички и економски поредок на светот влијае и на изборот на студентите. Така, видовме зголемување на бројот на кинески студенти од 2010 година (+14%), како одговор на падот на бројот на руски студенти (-30%) и уште посилниот пад на бројот на португалски студенти ( -46%). Кинескиот јазик е водечки неевропски јазик што се изучува на средно ниво, привлекувајќи речиси 20% од учениците кои избрале трет странски јазик (12 380 студенти), во споредба со само 7% за рускиот јазик.


Од Хелен Ричард


Фото: pixabay/pexels

Г-ѓа Вероник Жобер е нерасположена. „Катастрофално е да се биде руски учител во денешно време“, вели оваа пензионирана учителка, сега член на Француското здружение на руски говорители (AFR). По две години од пандемијата, надежта за заживување на класните патувања во Москва или Санкт Петербург, кои порано привлекуваа млади регрути во...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Февруари 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW