Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Ера на финансиски режим

Кога Лондонскиот Сити водеше кампања за Брегзит

Видлива и гласна, кампањата водена од Сити во корист на „Remain“, сепак криеше друга, подискретна, но сепак масовна кампања

Од Марлен Бенке и Тео Буржерон
Социолози, автори на Финансиски режим. Кон крајот на неолиберализмот ( Причини за дејствување, 2021 година, од каде овој текст е извадок.


Фото: Christian Lue Unsplash Brexit

Утрото на 24 јуни 2016 година, светот открива дека на прашањето: „Дали Велика Британија треба да остане членка на Европската унија или да ја напушти?“, 51,9% од гласачите одговориле „leave“ („да ја напушти“). За повеќето, овој резултат претставуваше изненадување: за моќниот Сити, разгален од сите сили во Лондон, се чинеше едногласно во корист на „Remain“ („да остане“).  Што се случило? Зарем најмоќниот финансиски работодавец во Европа немаше доволно средства за да го слушне својот глас, на прашањето што сепак влијаеше за неговата иднина?

Целосна статија: 1.914 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за издание Јануари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW