Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Електронска нараквица за следење, двосмислена пресуда

Помалку затвори или затвореници би можеле да бидат очекуваниот ефект од зголемената употреба на електронски следење на осудените лица, за да се избегне традиционалното затворање или да се спречи рецидивизам. Во реалноста, овие начини на лишување од слобода благодарение на технологијата имаат мало влијание врз зголемувањето на затворската популација. А за да бидат ефикасни, вистинското затворање мора да остане конкретна закана.


Од Оливие Разак*
*Предавач по филозофија на Универзитетот во Гренобл-Алпи. Автор на книгата: Une société de contrôle ? Enfermements, surveillances électronique, gestion des risques et gouvernance algorithmique, која штотуку беше објавена од Kimé (Paris) и од која е извлечен овој текст.


Фото: rodnae-productions/pexels

Кога зборуваме за електронски надзор за осудени лица во Франција денес, мора да направиме разлика помеѓу поставување под фиксен електронски надзор и поставување под мобилен електронски надзор.[i] Технолошки, фиксната поставеност се состои од нараквица што се носи на глуждот, терминал поставен во домот на лицето – исто така наречено „поставено...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Март 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW