Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Една пандемија, две иднини

Првата иднина може да резултира од сојузот помеѓу дигиталните техники и напредокот на биологијата. Втората иднина може да резултира од распад на такво општество.

Робер Боаје
Економист. Автор на книгата Les Capitalismes à l’épreuve de la pandémie, La Découverte, 2020 година, од каде што е инспириран овој текст.


Фото: United Nations Covid-19 Response

Економистите ретко биле заинтересирани за процесите со кои се градат правилата на играта, институциите и организациите чиј спој обезбедува отпорност на социоекономски режим. Нивното неразбирање за долгата депресија што следеше по распадот на советскиот режим во Русија е сведоштво за овој недостаток. Сепак, откако сите работи се разгледани, ова е прашањето што се поставува со излезот од кома во која беа втурнати економиите во обид да се запре пандемијата Ковид-19: како да се реконституира функционалниот економски систем од компонентите исклучени едни од други?

Целосна статија: 1.867 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за издание Јануари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW