Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Дискреционо право, ефект на заплашување

Според условите на првата одлука на Државниот совет што го споменува (Бузанке, 1935), дискреционото право овозможува да се казнат државни службеници чиишто јавни изјави или однесување  не се во согласност со „дискрецијата која се наметнува“  на нивната служба.

Од Грегори Ржепски
Координатор (со Матијас Рејмонд) на книгата „Дали сите медиуми се десничарски?“, Силепс, Париз, 2008 година и соработник во лабораторијата за идеи „Државен интерес“


Фото: Hunters Race / Unsplash

Долго време, власта ги држеше државните службеници во стеги. Многу поголеми од оние на „дискрецијата“. Во 19 век, се сеќава историчарот Франсоа Бурдо, се одело дотаму што се сметало дека оние „кои ја изгубиле својата слобода заради одредено однесување, не треба да гласаат“. Овде се мислело на личната слобода: „Во 1880 година, со одлука на министерот за трговија било утврдено дека директорките на поштите треба да ги известат претпоставените за нивниот брак, администрацијата го задржува правото да процени дали истиот е соодветен. Законот на државни службеници од 1941 година сè уште дозволува контрола на брачниот избор. Во образложението за овој закон, режимот на Виши наведува: високите интереси на јавната служба „го засегаат дури и [приватниот] живот“.

Целосна статија: 2.017 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Февруари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW