вторник, 5 Мар 2024 / 15:21:47
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Дипломатија без дипломати?

„Размислете два пати – пред да не кажете ништо.“ Оваа поговорка, меѓу многу други, за дипломатите може да изгледа потсмевна. Сепак, таа ги одразува заслугите на професијата неопходна за меѓународните односи. Со изборот на нормализирање на оваа професија, особено со тривијализирање на назначувањето на дипломатите, Франција веројатно ќе ја зголеми својата загуба на влијание во светот.


од Ален Рукие*
*Поранешен амбасадор на Франција и автор на книгата: La Fin des diplomates (Rue de Seine, 2023), од каде е преземен овој текст.


Фото: henri mathieusaintlaurent/pexels

Втората најстара професија во светот нема добра импресија денес во Франција и воопшто во западниот свет. Дипломатите генерално се поврзуваат со световноста, луксузот и слободното време. Зарем името „амбасадор“ не е дадено како продажна маркетиншка јадица на луксузни производи и брендови кои предизвикуваат повеќе или помалку трајни задоволства, оние од...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јули 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW