Le Monde Diplomatique – Македонско издание

„Дејствуваме со тоа што го имаме!“

Помирување на огромната поддршка од народот со релативната слабост на силите мобилизирани на терен: ова е предизвикот со кој се соочуваат синдикалните активисти ангажирани против пензиските реформи. Тие го преземаат со различен степен на успех, сметајќи на долг рок. Пример за тоа е западниот дел на Франција.

„Каде ги ставивме пелетите? Таму не гледам ништо…“


Од нашиот специјален кореспондент Пјер Сушон*
*Новинар


Фoто: kelly-4533650/pexels

Во зората на овој вторник, 21 март, на овој кружен тек во индустриската област Лез Ербје (Ванде), активистите се бараат меѓусебно во темнината и во студот. Како дел од борбата против пензиската реформа, и покрај нејзиното усвојување претходниот ден во Парламентот на Франција, дрва почнуваат да се носат на патот:...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Март 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW