Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Да се изнесе жената од праисториска сенка

И ако нашите женски предци го насликале Ласко, ловеле биволи, изработувале алати…Со копирање на патријархалниот модел на XIX век и неговиот божествен поредок, првите праисторијци создавале инфериорни митови во однос на жените. Научниот пристап доведува до дистанцирање од овие претпоставки со цел да се преиспита улогата на „вториот пол“ во човечката еволуција.

Од Марелен Пату-Матис


Фото: Demeli Zhantas

Ниту во еден археолошки аргумент не се поддржува хипотезата дека во палеолитскиот период жените имале понизок социјален статус од мажите. Археолозите, потпирајќи се на изобилството женски претстави, дури сугерираат дека тие се центарот на верувањето, односно дека тие имале висока позиција во овие општества. Што се чини дека важи барем за некои од нив. Но, дали тоа е само поради оваа причина? Други истражувачи пак, тврдат дека во тие антички времиња, општествата биле матријални, дури и матријархални.

Целосна статија: 1.811 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за издание Јануари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW