Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Дваесет и осумчасовната работна недела, одговор на климатскиот предизвик

Да работиме помалку за да загадиме помалку

Намалувањето на работното време се забележува во програмите на прогресивните организации. Еманципаторска, гаранцијата за подобра распределба на вработувањето и богатството, исто така, ќе овозможи да се намалат емисиите на стакленички гасови. Но, оваа смела визија за иднината е сè уште застрашувачка, за што сведочи повлекувањето од страна на Граѓанската конвенција за клима на нејзиниот предлог на дваесет и осум работни часови неделно

Од Клер Лекувр
Новинар


Фото: S Mcshane / Unsplash

„Како да се намалат емисиите на стакленички гасови за најмалку 40% во споредба со 1990 година до 2030 година, притоа почитувајќи ја социјалната правда?“ За да се реши овој проблем, Граѓанската конвенција за климата (ЦЦЦ) првично замислуваше намалување на работното време на дваесет и осум часа неделно. Но, во јуни...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јуни 2021.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW