вторник, 5 Мар 2024 / 13:44:05
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Да ги натераш да се расплачат

На кратко, американските политичките лидери плачат затоа што тоа дејствува кај народот. Солзите го освојуваат гласот. Тие ја дефинираат позицијата на жртва, неправедно прогонувана од моќните. Тие воспоставуваат искреност, сугерираат внатрешно благородништво.

 


Од Томас Франк
Новинар
Последно објавено дело: The People, No : A Brief History of Anti-Populism, Metropolitan Books, New York, 2020.


Фото: Jason Zeiss / Unsplash

Ова е време на солзи во САД. Нашите судии плачат. Нашите телевизиски коментатори плачат. Плачат приврзаниците на губитничките претседателски кандидати. Плачат и приврзаниците на победничките претседателски кандидати. Тие пишуваат редакции во весниците за солзите радосници што им ги даде еден политичар. Тоа е предмет на морална гордост. Во исто време, тоа е предмет на засрамување. Луѓето коишто плачат се слаби, така мислат Американците, и оваа храбра нација на пионери и претприемачи се повлекува од нивната одвратна инфантилност.

Целосна статија: 1.459 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за издание Јануари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW