Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Дали е среќата – државна работа?

Ако заедничкиот просперитет не води до субјективно задоволство, тој сепак силно придонесува за тоа: најбогатите и најрамноправните земји имаат најдобри вкупни перформанси, а земјите во криза и оние со голема нерамноправност меѓу населението – имаат најлоши. Сепак, западната триумфалистичка реторика за доблестите на нивниот модел не одговара на варијациите без дно, а кои можат да се забележат на Запад од еден регион до друг и со текот на времето.


Од Фредерик Лебарон
*Професор по социологија на École Normale Supérieure Paris-Saclay.


Фото: juan-mende/pexels

Пред 15 години, во јануари 2008 година, претседателот Никола Саркози им довери на реномирани економисти, вклучително и Џозеф Стиглиц, задача да размислуваат за мерењето на економските перформанси и општествениот напредок. Нивниот амбициозен извештај се залагаше за повторно фокусирање на јавните политики околу благосостојбата и одржливоста на животната средина без да...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Мај 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW