вторник, 5 Мар 2024 / 14:43:38
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

„Гости“ од Украина во Полска

Од руската инвазија на Украина, милиони бегалци се собраа во Полска и многумина останаа таму. Во оваа земја на емиграција, која долго време е отпорна на имиграција, новодојдените имаат пристап до пазарот на трудот и до образованието. Но, полскиот систем за прием, планиран да биде привремен, во голема мера се заснова на гостопримството на граѓанското општество и здруженијата што сега остануваат без здив.


Од нашиот специјален кореспондент Елиса Перигур*
*Новинар


Фотo: matti-karstedt/pexels

Во темнината се појавуваат слаби светла. Тие ги даваат контурите на идентични прозорци на бетонска зграда во Варшава. Викотниците на шест деца одекнуваат во цементниот двор. Малите деца трчаат околу модерна мансарда и едното скока со двете нозе на шик троседот. Сопственикот, извесен Дарек Гоцлавски, разговара на руски со нивните мајки...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Јануари 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW