Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Самохраните мајки во замка на „политика за активирање“

„Госпоѓо, треба да работите“

Ако детската помош ги охрабруваше жените да ја преземат својата улога како мајки со полно работно време, социјалната помош го враќа вработувањето во срцето на стратегијата за намалување на сиромаштијата

Од Луси Турет
Новинар


Фото: Julien Pouplard / Unsplash

На крајот на 2000-тите, г-ѓа Буха Бехри, која живее во Haute-Loire, блиску до Puy-en-Velay, се раздели од нејзиниот сопруг. На скоро 50 годишна возраст, Мароканка, таа е дојдена во Франција да му се придружи на нејзиниот сопруг, иако отсекогаш била невработена мајка. Жртва на семејно насилство, „таа се спаси од смрт со тоа што го напушти“, се присетува една од нејзините внуки. По многу непроспиени ноќи и истоштена, најде засолниште, кај своите постари деца.

Целосна статија: 1.874 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Февруари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW