Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Горчлива демократска победа

Кризата на доверба на САД во нивниот политички систем можеби ќе ја има предноста да ги одврати од тоа насилно да му го наметнуваат на целиот свет. Што се однесува до американската левица, која од овие избори не излезе зајакната, ѝ останува само да го предупреди новиот претседател од една премногу претпазлива политика, слична на онаа на демократите кои овозможија г. Трамп да биде избран.

Серж Алими


Фото: NBC News

На 3-ти ноември, вечерта на претседателските избори, повеќето демократски приврзаници многу се разгневија и покрај тоа што нивниот кандидат победи. За нив, речиси ништо не се одвиваше според планираното. Навистина, г. Доналд Трамп загуби, но за многу малку, бидејќи неколку десетици илјади дополнителни гласови во само неколку држави (Џорџија, Висконсин, Аризона, Пенсилванија) ќе беа доволни за сегашниот станар во Белата куќа да остане таму уште четири години. Ваквиот тесен резултат ќе го охрабри на цел глас да повикува на изборна измама, додека неговите најревносни приврзаници ги критикуваат гласачките машини чиј софтвер, направен во Венецуела за Хуго Чавез, би овозможил  да се фалсификуваат резултатите по негова волја.

Целосна статија: 2.363 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за издание Јануари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW