Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Големото курдско разочарување

Големите пресврти на Блискиот Исток во изминатите три децении им овозможија на Курдите од Ирак и Сирија да добијат територијална автономија, ако не и независност. Но, заканите остануваат многубројни и се влошуваат со братоубиствени несогласувања.


Од Викен Четеријан*
* Предавач по историја и меѓународни односи на Универзитетот во Женева.


Фото: monstera-5997018/pexels

Во септември 2017 година, Регионалната влада на Курдистан (КРГ) организираше референдум во корист на независноста на автономната енклава што ја управува во северен Ирак. И покрај плебисцитот (92,73% од гласовите), иницијативата пропадна особено поради одбивањето на централната влада на Багдад да го ратификува резултатот, но и поради непријателството на големите...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Март 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW