Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Влијанието на пандемијата врз сиромашните земји

„Големиот карантин“ на третиот свет

Како по навика, третиот свет е најтешко погоден од актуелната економска криза, како што Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ја нарече „голем карантин“ во својот двогодишен извештај во април 2020 година

Гилберт Ачар
Професор по развојни студии на Школа за ориентални и африкански студии (SOAS) на Универзитетот во Лондон.


Фото: Bennet Tobias / Unsplash

На истиот начин како што се чувствуваат последиците од климатските промени на сите географски широчини, така и пандемијата Ковид-19  не поштеди никого, без оглед дали е богат или сиромав, шеф на држава или бегалец. Сепак, многу добро знаеме дека овој вид на светска криза не ги погодува сите луѓе на ист начин. Покрај тоа што подразбира различен вид на ранливост според возраста и различните фактори на ризик, пандемијата како и глобалното затоплување има многу разновидно влијание на светска скала. Како и во рамките на секоја земја, според различните традиционални поделби помеѓу богати и сиромашни, белци и други раси итн. Навистина, инфекцијата кај г. Доналд Трамп потврди дека вирусот не се води според политички ранг, туку исклучителниот третман што го ужива американскиот претседател.  Проценката е дека потрошил повеќе од 100 000 долари за три дена хоспитализација, што докажува  дека ако сите луѓе се исти пред болест и смрт, некои сепак, како што напиша Џорџ Орвел во „Животинска фарма“ „се повеќе еднакви од останатите“.

Целосна статија: 2.787 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за издание Јануари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW