вторник, 5 Мар 2024 / 14:12:52
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Геополитиката според Џејмс Бонд

Џејмс Бонд има сè за да игра совршен симбол на Големиот Албион, гледан од страна на високата класа. Поранешен студент на колеџот во Етон, елитно училиште основано од кралот Хенри VI, Бонд има ранг на командант на морнарица и ја носи титулата витез на воениот ред на Сен Мишел и Сен Џорџ

Од Аљоша Валд Ласовски
Автор на „Петте тајни на Џејмс Бонд”, Макс Мило, Париз, 2020.


Фото: Irv P on Unsplash

Гламур на модерната култура и поп икона, ликот на Џејмс Бонд беше создаден од Ијан Флеминг во 1953 година, во неговиот имот Голденaj (Goldeneye) во Јамајка. Новинар во новинарската куќа Ротјерс (Reuters), а подоцна и брокер во инвестициска банка, Флеминг, роден во 1908 година, беше регрутиран од страна на британските разузнавачки служби за време на Втората светска војна. Тоа што и самиот работел во разузнавачка служба, било доволна инспирација за да потоа почне да пишува шпионски романи. Првиот од многуте романи  „Казино Ројал” (Casino Royale) беше напшан за два месеци и објавен кај лондонски издавач. Во 1954 година беше адаптиран за американскиот телевизиски канал Си-Би-Ес (CBS) со актерот Бери Нелсон, за во 1967 година да премине на кино екраните како шпионска пародија потпишана од Џон Хјустон со Дејвид Нивен/Питер Селерс. Конечно во дваесет и првиот филм од сагата објавен во 2006 година, се започнува серијалот со Даниел Крег, последниот актер во главна улога до денес.

Целосна статија: 1.779 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за издание Јануари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW