Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Украина започнува третата нуклеарна ера

Тонот на одговорот – сув, да не речеме огорчен – никому не му избега. “Не си кажувајте приказни! Оваа идеја дека ќе испратиме офанзивна опрема, авиони и тенкови во Украина… Можете да кажете што сакате, и двајцата, тоа би се викало Трета светска војна“.[i] На 11 март 2022 година, со енергично отфрлање на предлозите од избраните функционери и експерти кои повикуваат на подиректна вмешаност на САД во конфликтот, Џозеф Бајден ја затвори вратата за директно конвенционално спротивставување меѓу Вашингтон и Москва. Во исто време, американскиот претседател рече дека ќе претпостави можно одење до крајности, доколку руската офанзива се прошири на територијата на една од членките на Организацијата на Северноатлантскиот договор (НАТО).

 


Од Оливие Зајец*
*Универзитетски професор по политички науки, Правен факултет, Универзитет Жан Мулен - Лион III


Фото: Pixabay/Pexels

Според тоа, се прави разлика помеѓу заштитеното подрачје, она на НАТО, и украинската територија што потпаѓа под одредена геостратешка категоризација. А кое, според Вашингтон, ќе наметне добро разбирање на односот на силите меѓу актерите кои се борат на теренот, контрола на степените на оперативна вклученост од страна на декларираните поддржувачи...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW