четврток, 25 Јул 2024 / 7:06:05
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Перу, постојан државен удар

Бранот на „судската војна“, или законски решенија, кој веќе неколку години ја зафаќа прогресивната Латинска Америка не го поштеди Перу . За нешто повеќе од една година, правдата отвори шест истраги против г. Кастиљо, обвинувајќи го особено за „водење на криминална организација во рамките на неговата влада “.


Од Анибал Гарзон
*Социолог


Фото: juan-carlos-garces-castro/pexels

На 7 декември, перуанскиот претседател Педро Кастиљо беше отповикан од страна на Конгресот. Пратениците го обвинија за обид за државен удар против нив и за воспоставување вонредна состојба во земјата. Конгресот го прогласи шефот на државата за виновен за „злосторството револт“ и го затвори, а обвинителството побара од Уставниот суд привремен притвор од осумнаесет месеци.

Често постои тензија помеѓу меѓународното и националното право во однос на концептот на бунт. Додека преамбулата на Универзалната декларација за човекови права (1948) се однесува на „врховниот приговор (…) за бунт против тиранијата и угнетувањето“, членот 346 од Кривичниот законик на Република Перу „го осудува револтот“ со „казна никако помала од 10 години и никогаш повеќе од 20 години иселување“. Моќта очигледно сака да го осуди секој бунт како закана за редот ; за општествените движења, револтот може да биде средство за градење на новиот свет кон кој тие се стремат. Но, што се случува кога моќта е таа што се бунтува?

На 11 април 2021 година, на сечие изненадување, непознат маж победи во првиот круг од претседателските избори во Перу, со 18,92% од гласовите : г. Педро Кастиљо, со домородно потекло, од еден од најсиромашните градови во земјата и кандидат на Слободен Перу (PL), партија основана во 2016 година од г. Владимир Серон и која тврди дека има марксистичко-ленинистичко-мариатегистистичка линија, именувана по перуанскиот интелектуалец Хозе Карлос Маријатеги (1894-1930)[1]. Неговата победа претставува шлаканица за политичката елита на Лима, често расистичка, секогаш неолиберална, навикната да управува со земјата без да се грижи за руралниот свет и брзо да упатува каков било левичарски проект на желбите на герилците на Сјајната патека. Многу брзо, перуанската буржоазија ги активира различните лостови на својата де факто моќ над општеството за да ја попречи заканата од Кастиљо, „комунистички хик“ кој се преправа дека свикува Уставотворно собрание и зборува за социјална трансформација.

Како што често се случува, сè започнува во медиумите, особено двата најважни дневни весници во земјата, „El Comercio“ и „La República“. Grupo Comercio е во сопственост на семејството Миро Кесада, едно од најбогатите во Перу, кое контролира околу 80% од печатените медиуми[2] во земјата, но поседува и компании во туризмот, рударството, недвижностите и банкарството. Групата ја искористи диктатурата на г. Алберто Фуџимори, кој беше на власт од 1990 до 2000 година. Во 2011 година, двајца новинари кои работеа за „El Comercio“, Патриција Монтеро и Хозе Хара, објаснија дека биле отпуштени „затоа што одбиле да ја следат директивата за поддршка на кандидатурата на Кеико Фуџимори [во претседателската кампања во 2011 година] и да го нападне тогашниот претседател [Оланта] Хумала[3]. Вториот најчитан весник во земјата, „La República“, го води синот на неговиот основач, Густа Мохме Лона (кој почина во 2000 година), бизнисмен поврзан со друга фракција на неолибералната елита, структурирана околу партијата Acción Popular.

Заедно, двете публикации се вклучија во кампања на омаловажување против г. Кастиљо. Прво, во форма на невидливост, додека тој беше кандидат; потоа преку директни напади по неговата победа во вториот круг од претседателските избори на 6 јуни 2021 година и неговото преземање на функцијата на 28 јули 2021 година. Латиноамериканскиот стратешки центар за геополитика (Celag) ги анализираше насловните страници на „El Comercio“ и „La República“ од 1 јануари до 30 ноември 2022 година[4]. Се заклучува дека информациите презентирани на насловната страница биле „негативни“ за г. Кастиљо во 79% и 78% од случаите, соодветно. „Негативно“, терминот е еуфемизам : „Педро Кастиљо е непријател на слободата на изразување и на печатот“ (La República, 31 октомври 2022 година) ; „Советниците на Кастиљо се под истрага за сомневање за организиран криминал“ (La República, 11 март 2022 година) ; „Претседателот и седум членови на неговото семејство добија услуги од деловните лидери“ (El Comercio, 12 јули 2022 година). Ниту едно од обвинувањата не беше докажано.

Г. Педро Кастиљо победи во вториот круг од претседателските избори со разлика од 45 000 гласови (50,13% од гласовите) против г-ѓа Фуџимори, ќерка на поранешниот претседател (49,87% од гласовите). Дури и пред крајот на пребројувањето од страна на изборните власти (Junta Nacional Electoral, JNE), но додека победата на ПЛ веќе изгледаше очигледна, кланот „фуџиморист“ осудува „изборна измама“ пред да побара ново пребројување на гласовите и поништување на 200 000 гласачки ливчиња, кои се сметаат за „неправилни“. Популарната мобилизација во корист на г. Кастиљо, сепак, одредено време ги намали духовите на конзервативната елита. Фуџимористите ги напуштија напорите, но нивната порака остана јасна : Кастиљо можеби ќе биде легален претседател, но нема да му дадат статус на „легитимен“ претседател. Впрочем, на новиот шеф на државата почнува да се става етикета : „самопрогласен претседател“.

Конзервативната блокада е очигледна и во војската. На 17 јуни 2022 година, г. Франциско Сагасти, привремен претседател по оставката на г. Мануел Мерино на 15 ноември 2020 година, го осуди писмото од пензионираниот воен персонал во кое бара од вооружените сили „да не ја признаваат победата на Педро Кастиљо за претседател[5]. Повторно, војската испраќа порака до образовниот синдикалец : те имаме на нишан.

Едно од ветувањата на ПЛ за време на претседателската кампања беше да организира конститутивен процес за промена на Carta magna, која беше уште по дискредитирана бидејќи беше наследена од г. Фуџимори. Работите не се најавуваа лесно. Формацијата имаше само 37 места од 130 во фрагментираниот Конгрес каде беа претставени десет партии, вклучително и Fuerza Popular („Народна сила“), партијата Фуџимористичка, со 24 места. Сепак, Конгресот има значителна моќ во Перу, а неговата способност да ја опструира извршната власт е главна причина за политичката криза во која земјата се најде веќе неколку години. За шест години, претседателската палата имаше шест станари, од кои тројца поминаа низ процес на парламентарно отповикување откако беа прогласени во состојба на „трајна морална неспособност“, врз основа на член 113 од сегашниот Устав. Во земја каде што фигурата на претседателот е дискредитирана поради корупциските скандали поврзани со аферата Одебрехт – пет поранешни претседатели се осомничени, а во некои случаи и затворени[6] – слабоста на групата ПЛ во Конгресот ги најави претстојните обиди за импичмент.

Првиот е во ноември 2021 година. Господинот Кастиљо е на функција само четири месеци. Дваесет и девет пратеници го поднесоа првиот предлог за негово разрешување од функцијата поради сомневање за незаконско финансирање на ПЛ и за влијателност за унапредување на одредени луѓе во вооружените сили. Маневрот доби само 46 гласа наспроти 87-те потребни за да помине. Четири месеци подоцна беше поднесен нов предлог, кој повторно беше поразен, иако овојпат доби 55 гласа. Конгресот, исто така, успеа да го спречи претседателот Кастиљо да учествува на Самитот на Пацифичката алијанса, што требаше да се одржи на 25 ноември 2022 година, со шефовите на државите на Колумбија, Чиле, Мексико и Перу. Изговорот? Претседателот не смее да ја напушти државата за да може да одговара на прашањата на правдата во рамките на отворените истраги за корупција. Во знак на солидарност со својот колега од Андите, мексиканскиот претседател Андрес Мануел Лопез Обрадор конечно одлучи да го одложи состанокот.

Бранот на „судската војна“, или законски решенија, кој веќе неколку години ја зафаќа прогресивната Латинска Америка не го поштеди Перу[7]. За нешто повеќе од една година, правдата отвори шест истраги против г. Кастиљо, обвинувајќи го особено за „водење на криминална организација во рамките на неговата влада[8]. Ова беше залуден напор, бидејќи Уставот му дава имунитет на претседателот, па целта беше да се наруши неговиот имиџ, вклучително и со напади на членови на неговото семејство. Некои од неговите внуци беа обвинети дека профитирале од јавни инфраструктурни проекти што ги води Министерството за транспорт, неговата снаа дека добивала договори од Министерството за домување, а самиот г. Кастиљо за унапредување на воени и полициски службеници за големи суми пари итн. Ниту едно од обвиненијата не излезе од прелиминарната фаза на истрагата…

На овие медиумски, воени, законодавни и судски операции за дестабилизација, г. Кастиљо одговори… правејќи многу политички грешки. Во шеснаесетте месеци од неговото претседателствување, тој назначи седумдесет и осум различни министри да пополнат влада која има деветнаесет надлежности … Десет дена по преземањето на функцијата, тој побара од својот министер за надворешни работи да поднесе оставка : Хектор Бехар, поранешен герилски борец, кој беше критикуван во печатот дека сугерирал дека перуанската држава извршила терористички акции со поддршка на ЦИА во нејзината борба против прогресивната движења во доцните 1970-ти – нешто далеку од незамисливо… Четири месеци подоцна, тој го отпушти својот премиер Гвидо Белидо и ја отвори вратата за десничарските политичари во неговата влада.

Малку по малку, претседател избран од народ уморен од нефункционалноста на дискредитираните институции, кој сакаше Уставотворно собрание и структурни реформи, направи своја мисија да го смири противникот кој, сепак, немаше друга цел освен да го натера да биде отповикан. Овој став го доведе г. Кастиљо да раскине со ПЛ во јуни 2022 година. Претседателот можеше да се обиде да ги мобилизира своите поддржувачи за да се спротивстави на маневрите на неговите противници. Наместо тоа, тој избра да се поклони на притисокот на Конгресот дека неговите злодела малку повеќе го делегитимираат со секоја епизода во очите на работничките класи.

Во текот на изминатите неколку месеци, стана јасно дека г. Кастиљо треба да избере : да абдицира или да се побуни, а втората опција ризикува да им даде на своите противници слободен пас за да го обвинат за државен удар. Соочен со третото барање за недоверба од Конгресот во среда, 7 декември, и со тоа што опозицијата очекува да го добие гласот од 67 пратеници, уморниот и растреперен Педро Кастиљо конечно избра да зборува на телевизија за да го осуди постојаниот државен удар на кој тој е подложен од преземањето на функцијата.

Поголемиот дел од медиумите не го пренесоа првиот и најважен дел од неговиот говор. Во него, г. Кастиљо објасни дека „мнозинството од Конгресот, кое ги брани интересите на големите монополи и олигополи, направи сè што е во негова моќ за да се обиде да ја уништи претседателската институција“. „Конгресот го наруши балансот на моќта и владеењето на законот за да воспостави конгресна диктатура со одобрение на Уставниот суд“, додаде тој. Преку повеќекратните предлози за оценка, но и со бојкот на „повеќе од седумдесет сметки од национален интерес и наменети за подобрување на животот на најранливите сектори“. „Без никакви докази, Конгресот го обвинува претседателот за злосторства, често врз основа на изјавите на платеник, корумпиран и циничен печат, кој слободно клевети“, продолжува човекот, зјапајќи во камерата. Откако направи темна, но точна слика за перуанската демократија, г. Кастиљо заклучи дека, со цел да го врати народниот суверенитет, ја донел „одлуката да прогласи вонредна состојба за да ги врати владеењето на правото и демократијата со привремено распуштање на Конгресот и распишување избори за Основачко собрание во рок од девет месеци“.

За опозицијата, претседателот штотуку се обиде со „autogolpe“ (да остане на власт преку нелегални средства) : државен удар одлучи од претседателството за да се одржи на власт. Во реалноста, за прв пат во својот мандат, можеби, оној што неговите противници, всушност, го спречија да биде претседател, г. Кастиљо штотуку го отелотвори народот што го избра. Тој мафта со правото да се бунтува против неправедниот општествен поредок и институции.

Затворен во перуански затвор, човекот кој никогаш не ги покани луѓето да се мобилизираат, уживаше огромен бран на поддршка од народот од неговото апсење. Де факто претседателот, поранешната потпретседателка Дина Болуарте, штотуку прогласи вонредна состојба, ги милитаризираше руралните провинции во земјата и започна насилна полициска акција. На 13 декември, шефовите на државите на Аргентина, Боливија, Колумбија, Хондурас и Мексико, сите управувани од левицата, повикаа на враќање на демократскиот поредок во Перу. За конзервативците ништо не се добива.

Преведено од: Павлина Димовска


Фусноти:

[1] Прочитајте Paul Guillibert, « Race, classes et plateaux andins », Le Monde diplomatique, декември 2022 година.

[2] David Lovatón Palacios, « Prensa concentrada en Perú : ¿Salvo el mercado todo es ilusión ? », 15 јули 2021 година, dplfblog.com

[3] « Dos periodistas de El Comercio: Nos despidieron por no apoyar a Fujimori », El Mundo, Мадрид, 22 април 2011 година.

[4]  Víctor Robles et Bárbara Ester, « Pedro Castillo en los medios », 3 декември 2022 година, www.celag.org

[5] « El Presidente interno de Perú denuncia una carta de exmilitares que sugieren un Golpe de estado », La Vanguardia, Барселона, 19 јуни 2021 година.

[6] Прочитајте Anne Vigna, « Au Brésil, les ramifications du scandale Odebrecht », Le Monde diplomatique, септември 2017 година.

[7] Прочитајте Perry Anderson, « Au Brésil, les arcanes d’un coup d’État judiciaire », Le Monde diplomatique, септември 2019 година.

[8] Guillermo D. Olmo, « Pedro Castillo: de qué acusa exactamente la Fiscalía al presidente de Perú y qué pasa ahora », 12 октомври 2022 година, bbc.com

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW