Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Главниот руски град сака да го обнови својот изглед

Во Москва, зад митот на „глобален град“

Moskva City денес ги има седум од десетте највисоки облакодери во Европа. Поставена на речното корито на Московската река, наспроти сталинистичкте згради на улицата Кутузов, каде се сместувале партиски великодостојници, таа го симболизира влезот на рускиот главен град во групата на светски метрополи

Од Владимир Павлотски
Докторант по географија на францускиот институт за геополитика (Универзитет Париз 8)


Фото: Simon Schmitz / Unsplash

Пешачкиот мост над реката Москва во паркот Зарјадје во Москва е секогаш преполн со туристи, руски и странски, правејќи селфи со московскиот кремљ во позадина. Со својата руска цветна синтеза, овој парк изобилува со пејзажи на степа, тундра, шума и мочуришта. Исто така вклучува и ледена пештера, археолошки музеј, гастрономски ресторани, мултимедијален комплекс каде се одржуваат многубројни филмски проекции и изложби, концертна сала со 1 600 места и надворешен амфитеатар со сличен капацитет каде се одржуваа најпрестижните меѓународни настани во главниот град, од отворањето на паркот на 9 септември 2017 година. Гордост на општината, паркот Зарјадје сега е вклучен во рангирањето од 2018 година за најубавите места во светот за посета, утврдено од американскиот магазин „Time“.

Целосна статија: 2.815 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Февруари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW