Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Косово, два народа еден наспроти друг

Војната во Украина ги притиска западните влади да најдат помалку несигурен статус за Косово. Охридскиот договор постигнат на 18 март меѓу косовскиот премиер и претседателот на Србија треба да доведе до „нормализација“. Но, „левичарскиот суверенитет“, објавен за време на изборите за ново парламентарно мнозинство во 2021 година во Приштина, не е изземен од национализмот што сега оживеа еден длабоко вкоренет конфликт.


Од нашите специјални кореспонденти Филип Декамп и Ана Оташевиќ*
*Новинар и продуцент, поединечно


Фото: senad-kahraman/pexels

17 февруари претставува ден на голема прослава во Приштина за илјадници косовски Албанци кои се собираат на булеварот Мајка Тереза, централната и пешачка артерија на главниот град на Република Косово. Од дедото кој носи беретка до малите деца во свечена облека, многу семејства доаѓаат да ја прослават 15-годишнината од „независноста“...

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW